CEWE Fotolab blog

Ako vybrať foťák a zároveň cestovať naľahko

Cestuješ a tiež sa Ti nechce nosiť ťažkú, veľkú zrkadlovku, ale máš rád určitú kvalitu fotiek ? Veľa krát sa pristihneš pri tom ako sa spoliehaš na foťák v mobile a tvoje peniaze vložené do zrkadlovky, objektívov ležia doma. Povedzme si na rovinu, ako náhle fotky z mobilu prenesieš do PC, TV tak vidíš, že kvalita stojí za nič a to pritom máš zrkadlovku v skrini. Načo Ti je taký fotoaparát keď ho neberieš na dovolenky, výlety alebo akcie. Je to len škoda peňazí vložených do niečoho čo si kdesi videl, čítal, že to je najlepšie ako dosiahnuť kvalitnú fotku.

Pamätám sa, že pred 2 a pol rokom som riešil otázku: Kúpiť si nový objektív alebo investovať do nového fotoaparátu (tela) ?

Blížilo sa leto a už som mal naplánované rôzne výlety ako turistika v Alpách alebo dovolenka na Islande. Pre mňa ako krajinkára to bol moment kedy som si povedal, že svoju zrkadlovku chcem vylepšiť alebo vymeniť za novšiu. Nevedel som či sa tam ešte znova dostanem a určite chcem mať fotoaparát stále po ruke. Mobil určite nie, to nie je pre mňa zariadenie na fotenie (jedine tak na cvaknutie cenníka, infošiek a pod.) 😀

Moju prvú zrkadlovku som mal štyri roky na ktorej som sa pozoznamoval s manuálnymi nastaveniami a ako vôbec zrkadlovka funguje. Kvalitou obrazových snímok mi to už nestačilo, chcel som sa posunúť ďalej.

Poznáš to, človek začne hľadať a čítať rôzne recenzie na internete, radiť sa na fórach až si z toho tak zmagorený, že nevieš čo vlastne chceš. Mne ako na zavolanie sa začiatkom júna naskytla možnosť ísť na školenie Sony. Vedel som, že mi padne vhod keďže som mal zrkadlovku Sony A330 a rád by som s touto značkou aj pokračoval.

Na školení som oslovil pána zo Sony a vysvetlil som mu nad čím uvažujem a nech mi poradí.
Dal mi jednoduchú otázku: „Čo najviac fotíš ?“
Odpovedal som mu, že najviac krajinky, architektúru keďže rád cestujem.

Hneď mi vysvetlil, že moja momentálna zrkadlovka už je postaršia a kupovať nový objektív na ňu nemá zmysel. Bol tam starší CCD 10 megapixlový snímač a zas by telo fotoaparátu ten nový objektív brzdil. Spýtal sa ma, že či poznám systémové fotoaparáty (CSC, mirrorless), ľudovo nezrkadlovky. Trh s foťákmi som ešte moc v malíčku nemal, tak to bola pre mňa novinka.

Rozdiel veľkosti medzi zrkadlovkami a CSC fotoaparátmi

Ukázal mi ich novú nezrkadlovku Sony A6000 a vysvetlil mi, že veľkosť snímača je APS-C ako u zrkadloviek. Dajú sa meniť objektívy a má to tiež manuálne režimy. Pre mňa ako človeka čo rád cestuje a chodí po horách je rozmermi ešte aj menšia a ľahšia. Hneď Vás napadne ako laika, ale či aj tá kvalita fotiek bude ako od zrkadlovky aj keď Vám vysvetlia všetky parametre atď.

Samozrejme, že aj mňa to napadlo lebo som sa tomu vtedy ešte tak po technickej stránke nerozumel. Po návrate domov som bol na pochybách či skúsiť niečo nové pre mňa neznáme alebo zostať pri zrkadlovkách. Spísal som si na papier priority, ktoré sú pre mňa najdôležitejšie a podľa toho som sa začal pozerať po fotoaparátoch. Doštudoval som si technické veci, poradil sa ešte na fórach od skúsenejších. Nakoniec mi z toho vyšlo, že nezrkadlovka je pre mňa ako stvorená.

Zobral som si slová odborníka k srdcu a kúpil si nezrkadlovku. Môžem povedať, že ako som ju chytil do ruky a začal s ňou cestovať a fotiť nedám na ňu dopustiť (aj priateľku to na duši potešilo, že neťahám so sebou veľký, ťažký foťák) aj takto sa dá zabiť dve muchy jednou ranou 😀

Ako som sa bál, že či si kvalitou fotiek nepohorším tak to bola laická nevedomosť. Teraz už viem aj po vysvetlení od odborníka, po samoštúdiu a aj z praxe, že zrkadlovka nie je fotoaparát, ktorý fotí najlepšie na svete čo si väčšina ľudí doteraz stále myslí. Nezrkadlovky sa už momentálne vyrovnajú poloprofesionálnym zrkadlovkám a pomerne rýchlo sa driapu na vrchol. A mám pocit, že čoskoro úplne vytlačia základné zrkadlovky z trhu.

Výberom kvalitného fotoaparátu to nekončí, ale začína. Veľkú dávku kvality, tým fotkám dodávaš TY. Záleží to od schopnosti ako vieš daný fotoaparát obsluhovať a určitá kreatívnosť ako tú scénu vieš zachytiť. To sa dá všetko naučiť len treba čítať a zároveň si to potom v praxi len skúšať a skúšať.

Island, Laugavegur Trail – trepať sa ešte s ťažkou fototechnikou by mi moc nepomohlo 😀

Pri výbere fotoaparátu si urči priority

  • chcem foťák na bežné fotenie alebo sa chcem tomu venovať viac amatérsky/profesionálne
  • čo budem fotiť (ľudí, krajinu, šport, zvieratá…)
  • rozmer a váha fotoaparátu
  •  veľkosť snímača
  • svetelnosť objektívu
  • a potom menej podstatné ako dotykový displej, GPS, wifi atď.

Nevyberaj si za každú cenu zrkadlovku

Ak si chceš kupovať zrkadlovku a chceš ju mať celý čas na zelenom tlačidle automat, tak si ju ani nekupuj. Zrkadlovka je určená pre ľudí, ktorí sa chcú učiť a nastavovať si všetko sami. Skôr je pre Teba jednoduchšia cesta kúpiť si lepší kompakt alebo prípadne niečo medzi tým a to je nezrkadlovka. Máš na nej veľa automatických režimov, ale samozrejme aj pre pokročilých manuálne režimy. Tieto fotoaparáty sú vhodné pre amatérov, ale aj pokročilých a oceníš hlavne ich spratnosť.

Väčšina ľudí aj po odporúčaní odborníka čo je pre koho správne a čo mu je úplne zbytočné, nechcú počúvnuť a kúpia si zrkadlovku. Mám z toho dojem, že si kupujú zrkadlovku len preto, že automaticky budú vyzerať ako profíci a myslia si, že budú mať za každej situácie kvalitné fotky.

Poznám veľa ľudí čo zrkadlovku majú a časom zistia, že to nie je pre nich ako si na začiatku mysleli. Hlavne skrz veľkosť a váhu ju nechávajú doma v skrini. Bohužiaľ až potom si dajú poradiť a siahnu po nezrkadlovke (CSC) alebo po lepšom kompakte.

Chcem poukázať nato, že nie pre každého je zrkadlovka a nie je to hneď záruka kvalitnej fotografie. Treba si určiť priority na čo fotoaparát potrebuješ a nezabúdaj: „Foťák, ktorý perfektne fotí, je nadupaný funkciami a zároveň aby bol čo najlacnejší neexistuje.“


 

 

Lukáš Podracký

Milujem cestovanie a fotografovanie. Bez fotoaparátu ma na výlete, turistike nestretneš. Fotkou sa viem vrátiť v čase a pripomenúť si zážitky. Rád poradím, nájdeš ma vo Fotolab Žilina.

„Hovorí sa, že svet je ako kniha a tí, čo necestujú, akoby čítali tú istú stránku dookola“.

Pridať komentár